Toiminta-ajatus ja arki

Perhekotimme on sijoitetuille lapsille ja nuorille turvallinen, virikkeellinen ja kodinomainen kasvupaikka, joka tarjoaa pysyviä ihmissuhteita, sekä asettaa turvalliset rajat. Perhekoti pyrkii elämään mahdollisimman tavallista perheen arkea, jota rytmittävät koulunkäynti, vapaa-aika, kotiaskareet, harrastukset, lomat, retket, juhlat ym. toiminta.

Tavoitteena on turvata lapsen/nuoren kasvu ja kehitys sekä tukea heitä kasvamaan tasapainoisiksi, vastuuntuntoisiksi ja itsenäisiksi aikuisiksi. Tärkeää on, että lapsi/nuori oppisi näkemään omat kykynsä ja vahvuutensa, jotka kantavat häntä elämässä sekä luottamaan, että hänestä välitetään.

Koulunkäynnin tukeminen

Panostamme koulunkäynnin tukemiseen. Näemme koulunkäynnin onnistumisen keskeisenä pilarina kasvulle ja kehitykselle. Teemme tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa. Tarvittaessa voimme järjestää tilapäistä kotiopetusta. Kaksi yhtenäiskoulua, ammattikoulu sekä lukio sijaitsevat lähellä perhekotiyksiköitä.

Kotiaskareet

Perhekodissamme osallistetaan jokainen lapsi/nuori kotiaskareisiin, jotta hän oppisi iänmukaista vastuuta. Ruoanlaittoon ja siivoukseen osallistumalla opitaan olennaisia elämänhallinnantaitoja ja yhteistoimintaa.

Harrastustoiminta

Tavoitteena on, että jokaiselle lapselle/nuorelle löytyisi säännöllinen, oman kodin ulkopuolinen harrastus urheilun, musiikin tai taiteen parissa. Perhekodissamme tehdään kausiluonteisia laskettelu- ja hiihtoreissuja sekä kala- ja patikointiretkiä. Perhekodin ympäristö mahdollistaa myös monipuolisen harrastustoiminnan. Lapsia ja nuoria tuetaan ja kannustetaan luomaan kaverisuhteita ja yhteistoimintaa, joihin harrastukset antavat hyvän mahdollisuuden. 

Yhteistyö

Teemme tiivistä yhteistyötä sijoitetun lapsen perheen, sijoittavan kunnan sosiaalitoimen sekä muiden lasta / nuorta koskevien yhteistyötahojen kanssa.

Henkilökunta

Perhekotimme molemmissa yksiköissä on osaava ja työhönsä sitoutunut henkilökunta. Siikasaaren yksikössä perhekodin vanhemmista toinen on erityisopettaja ja toinen luokanopettaja. Lisäksi toisella on ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentajan koulutus. Siikasaaren yksikössä työskentelee myös lähihoitaja, osaamisalanaan mielenterveys- ja päihdetyö, sekä lähihoitaja / sosionomi-opiskelija.

Halkokarin yksikön perhekotivanhemmat ovat ammatiltaan psykiatrinen sairaanhoitaja ja lähihoitaja, osaamisalanaan mielenterveys- ja päihdetyö. Halkokarin yksikössä työskentelee myös kodinhoitaja / lähihoitaja-opiskelija. Molempien yksiköiden käytössä on ensihoitaja / psykiatrinen sairaanhoitaja, jota voi konsultoida tarpeen vaatiessa. Yksiköt tekevät joustavaa yhteistyötä keskenään. Henkiökunnalla on toimiva työnohjaus Traumaterapiakeskuksen kautta. Osallistumme alan koulutuksiin vuosittain.